Mekarguider: ALUGALLER I FRONTEN

Av Kalle Söderman

Denna guide är baserad på fronten till en GTi (c50)


Tidsåtgång: ungefär en halv dag


Verktyg och annat som behövs

  • Smal såg att såga i plast med
  • Hyvel (förenklar)
  • Hylsnyckelsats
  • Stjärnskruvmejsel
  • PL 400 lim e.d.
  • Alugaller (med 1-2 cm marginal runt om) att sätta i hålen

Lossa frontspoilern
Skruva först ut de 2 insatserna på varsin sida, de sitter med stjärnskruvar. Bakom dessa sitter det 2 lite större bultar som skall lossas. I mittenhålet sitter spoilern fast med 3 bultar. Precis framför framhjulen sitter spoilern fast i ett stag nertill och en skruv upptill i hörnet. När du nu lyfter av spoilern märker du att ett rör med spolarvätska i måste lossas. Detta görs smartast genom att först klämma åt röret så att du inte får massa spolarvätska över dig. En relativ permanent lösning på att täppa till röret är att föredra.. :) Jag tryckte bara fast röret under lamphuset, det funkade.

Rensa bort plast
Nu skall all plast som sitter ivägen för gallret tas bort. Jag använde mig av en sticksåg, gick rätt bra förutom att plasten smälte igen gång på gång pga värmen. Finns säkert bättre metoder :) Första gången jag gjorde detta sparade jag regplåtshållaren och de tre hållarna i mitten. Resultatet blev inte sådär väldans bra. Jag bestämde mig för att göra om och ta bort all plast fram till den röda lacken, vilket jag rekomenderar att ni oxå gör. För att få kanterna jämna använde jag farsans elhyvel, gick snabbt och smidigt! =)

Montera gallret
Nu är det dags att klippa till gallret! Mät hålen och lägg till 1-2cm marginal runt om. Klipp med sax eller avbitartång, beror lite på vad för galler du har köpt. Lägg gallret över och böj till kanterna så att gallret ligger dikt an överallt. Tryck in PL 400 lim i gallret och håll gallret på plats genom tyngder eller snören som spänner fast det. Låt torka

Flytta regskylten
Eftersom du nu tagit bort hållaren för regskylten så måste vi fästa den på annat ställe. Jag tyckte ett bra ställe var längst ner i mitten. Bara att borra och skruva fast!Kommentarer: Denna modifiering är relativt billig, ca 100kr för lim och 300 kr för galler.


Lycka till!