Mekarguider: Bygga i glasfiber

Av Kalle Söderman

Denna guide kan användas till alla bilar! Just det här är baserat på erfarenheter från ett bygge av kjolar till en Colt


Verktyg och annat som behövs

 • Vanlig skruvmejsel (för öppning av burkar)
 • Polyester + härdare
 • Glasfibermatta och/eller glasfiberväv
 • Sax
 • Måttband
 • Maskeringstejp
 • Plastfolie och/eller släppmedel
 • Massor av billiga penslar
 • Kraftig burk att blanda polyestern i
 • Byggskum och eller styrofoam
 • Brytbladsknivar med många reservblad
 • Glasfiberspackel
 • Lättspackel
 • Metallspatel
 • Sprutspackel
 • Behållare att blanda spackel i
 • Slippapper, kornstorlek 50-120
 • Våtslippapper, kornstorlek 600
 • Bandslip eller annat elverktyg som underlättar slipningen.
 • Massa engångshandskar (vinyl funkade bra)
 • Grovhandskar
 • Plåster, tålamod och en jäkla massa tid!

Jag förutsätter att ert bygge i glasfiber kommer vara en utbyggnad på originaldel. Oavsett om det ska vara en del som går att ta bort senare eller om den skall fästas permanent och skarvarna spacklas igen så är det bra att börja med att göra en avgjutning på bilen där delen skall sitta. För att skydda bilen så fäster vi antingen plastfolie som skydd eller om ytan tvunget måste vara helt perfekt så penslar vi på släppmedel. Båda dessa fungerar jättebra på både glas och metall. På plast kan det bli lite känsligare... Eventuellt kan lacken förstöras lite under stelningsprocessen då polyestern och glasfibern blir varm. För att undvika katastrof så testa först på en liten yta. Kanske hjälper det att lägga fler lager skydd!? Maskeringstejp skyddar förresten oxå bra! Vid användande av släppmedel bör ni tänka på att låta medlet stelna innan ni kladdar på med polyestern. Det kan vara bra att skydda delar runt om och lägga ut tidningar eller nåt under då det kan droppa en del. En annan sak som kan vara bra är om ni markerar tydligt exakt hur mycket yta som skall täckas av glasfiber.

Innan ni börjar smeta på polyestern så bör ni ha klippt ut bitar ur glasfibermattan/väven som täcker området ni vill "plasta". Jag rekomenderar att ni klipper ut för två lager redan nu! Klipp gärna så stora bitar som möjligt, men på ojämna ytor är mindre bitar mycket bättre! Tänk också på att den tjockare glasfibermattan inte går att böja över skarpare kanter. Visst blir den mycket böjbarare när den dränkts i polyester, men för skarpare kanter rekomenderas glasfiberväv istället! OBS! tänk på att ni måste kunna ta bort avgjutningen efter att den stelnat. Ni får alltså inte ha plastat över nåt hörn så att den hakat fast där. Stelnad glasfiber är ytterst lite flexibelt...

Nu är det dags för att börja "plasta" (smeta på polyester och glasfiber) Jag tyckte engångshandskar i vinyl var det bästa att arbeta i eftersom man blir så klibbig. Blanda ihop polyester och lite härdare i en kraftig behållare (jag blandade om med penseln). Smeta på ett lager på det maskerade området ni ville göra en avgjutning av, lägg på ett lager glasfiber direkt och smeta på mer plast så att glasfibern blir "våt" överallt! Nu ska den vara rätt böjbar och formbar. Pensla inte runt för mycket bara, det brukar bli sämre om man håller på för länge. Ta gärna slut på all polyester i behållaren, då den annars stelnar i behållaren och blir näst intill omöjlig att få bort. Ett andra lager glasfiber kan läggas på direkt utan problem. Fast bäst blir det om man låter det hela stelna lite först. Tiden för stelningsprocessen beror på lite olika faktorer såsom temperatur och andel härdare, även tjockleken har viss betydelse.

När det hela stelnat lite kan du gå direkt på fas 2, få till formen. Spruta på byggskum. Tänk på att byggskum utvidgar sig ganska mycket... Om man vill kan man använda sig av styrofoam skivor istället för byggskum eller i kombination med byggskummet. Styrofoam är lite svårare att skära i än stelnad byggskum samt att det smälter lite av polyestern! Enklast för att forma styrofoamet är att använda en vass tunn kniv, typ brytbladskniv. En "sågande" rörelse underlättar massor! i annat fall kan styrofoamet se ut som efter att man skurit i frigolit med slö kniv. Om du inte på förhand bestämt exakt form på din skapelse så är det bara spruta på mer byggskum och skära till vartefter. Men vet du hur formen skall vara så kan du plocka bort avgjutningen först innan byggskum och styrofoam åker på.
Se till att det inte sticker ut oönskad byggskum eller styrofoam från den form du vill ha, det är bättre om det är lite för lite på nåt ställe. Det åtgärdas senare med glasfiberspackel.

När du fått till formen som du vill så är det dags att lägga några lager plast runt om. Har du gjort formen riktigt bra så kan du efter 2, 3 lager glasfiber gå direkt till slutfasen att slipa och spackla ytan jämn. Är det däremot lite större ojämnheter så kan det vara bra att spackla igen det och lägga ytterligare ett lager glasfiber över det. Det är inte så bra att ha tjocka lager spackel ytterst då det lättare spricker! Vid spackling bör du tänka på att inte blanda för mycket... det stelnar fortare än man tänkt sig. Golfbolls storlek brukar nämnas som maximal tillblandning. För att spara mycket tid och arbete kan slipningen göras med maskin! Jätteskillnad! Räkna med att få slipa och spackla minst 3 ggr. För att kunna spackla igen alla små avvikelser så markerade jag med spritpenna där det behövdes lite mer. När du är nöjd och tycker det är helt jämnt så spraya på sprutspackel, den fyller t.ex. ut alla repspår från slipningen. Slipa en sista gång med våtslippapper 600 eller ännu mindre kornstorlek. Därefter är delen färdig för lackning!Kommentarer: Det mesta har inhandlats på Biltema, en del saker på Clas Ohlson och släppmedlet köptes på Erlandssons brygga.

För att bygga ett par kjolar i stil med mina så får du räkna med ca 2 veckors heltidsjobb!

Glöm inte att glasfiber sticker och kliar ganska mycket när du slipar... så ha heltäckande klädsel!

OBS! Detta är sättet jag har byggt i glasfiber.. Det finns säkert andra sätt som är bättre eller smidigare. T.ex. brukar de flesta inte ha kvar byggskummet och styrofoamet i konstruktionen, utan tar bort detta när glasfibern kommit på...

Lycka till!