Mekarguider: BYGGA HATTHYLLA

Av Kalle Söderman

Denna guide är baserad på Colt C50


Tidsåtgång: ungefär en halv dag


Verktyg och annat som behövs

  • Måttband
  • Träskiva ca 2,5cm tjock
  • Träpluggar
  • Sticksåg
  • Fil eller hyvel
  • Högtalarmatta
  • Stiftpistol
  • Trälim
  • HÖGTALARE

Mät upp de mått som krävs för att få en hatthylla som passar och inte är i vägen. I detta läge behöver du inte tänka på hur hatthyllan skall ligga an mot bilen, detta löses senare genom att stoppa in träpluggar i sidan på skivan där gamla hatthyllan har sina stödjepunkter.
Rita upp måtten på träskivan och såga till. Slipa/hyvla till den någorlunda jämn, den behöver ju inte se så jättesnygg ut nu eftersom vi ska klä den med högtalarmatta. Kontrollera att den passar in, tänk även på att högtalarmattan lägger på några millimeter runt om.
När skivan ser ut att passa bra in så är det dags att sätta i träpluggarna. Håll skivan på hatthyllans plats och markera vart pluggarna ska sitta, borra sen hål rakt in i skivan från sidan. Hålen skall vara så pass tighta att pluggarna precis går in. Häll lite trälim i hålen och banka i träpluggarna. Såga sen av så mycket av pluggarna så att de passar till bilen.
Nu är det dags att fixa till hålen för högtalarna. Det enklaste är om ni väljer ett par runda... :) Fundera hur du vill ha högtalarna, kanske 8" 3-vägs-högtalare som jag valde, eller dela upp högtalarna i bas, mellanregister och diskant, men då blir det mer hål att borra och antagligen lite dyrare. Du kan också välja att bara sätta dit en stor fetingbas, visst ger det inte lika bra effekt som att sätta den i en låda, men du sparar allt bagageutrymme till annat istället. Såga ut hålen och sätt i högtalarna för att prova, om hålen är tillräckligt stora så markera ut vart skruvarna skall borras i. Förborra.
Nu är det dags att få på högtalarmattan. Jag använde en häftpistol för att fästa mattan i träskivan, jag valde det för att det gick snabbt och var billigt. Andra rekommenderar nog att limma fast mattan. Tänkt till så att du får skarvarna på ställen som inte syns så mycket. Nu blir jobbet mycket lättare om man är två! Dra ut mattan så att den är slät och sträckt och börja nagla fast den med häftpistolen. Om du valt att arbeta med en MDF skiva kommer du upptäcka att det inte går så bra att använda häftpistolen... Men det är både dyrt och svårt att hitta en så tjock skiva i MDF.
Jag valde att inte sätta fast slutsteget på hatthyllan eftersom det bli jobbigt om jag skulle vilja ta ut hatthyllan för att få plats med nåt stort. Men annars så kan det ju vara smart att placera slutsteget under om man inte hittar nåt annat ställe att sätta den på. Men ni som valde att ha högtalare för olika frekvenser kan ju sätta fast delningsfiltren direkt på skivan. En sak som kan var snyggt och praktiskt att göra är att lägga högtalarkablarna under högtalarmattan.Kommentarer: Ta och tänk igenom hela projektet innan, det är lätt att såga av för mycket och då måste allt göras om... En hyvel kan göra jobbet lättare om man börjar med lite marginal och jobbar sig in.


Lycka till!