Mekarguider: FJÄRRLJUS BAKOM FRONTEN

Av Kalle Söderman

Denna guide är baserad på fronten till en GTi (c50)


Tidsåtgång: ungefär en halv dag om man redan har satt alugaller i fronten
Om ni inte har satt dit alugaller rekomenderar jag denna guide: Alugaller guide


Verktyg och annat som behövs

  • Metallsåg
  • Måttband
  • Borr
  • Stjärnskruvmejsel
  • Hylsnyckelsats

Lossa frontspoilern
Skruva först ut de 2 insatserna på varsin sida, de sitter med stjärnskruvar. Bakom dessa sitter det 2 lite större bultar som skall lossas. Precis framför framhjulen sitter spoilern fast i ett stag nertill och en skruv upptill i hörnet. När du nu lyfter av spoilern märker du att ett rör med spolarvätska i måste lossas. Detta görs smartast genom att först klämma åt röret så att du inte får massa spolarvätska över dig. En relativ permanent lösning på att täppa till röret är att föredra.. :) Jag tryckte bara fast röret under lamphuset, det funkade.
Grillen bör även lossas för att komma åt bättre.

Mät ut fästplatser
Till min fjärrljussats passade det utmärkt att sätta fast ena ljuset i fästet för oljekylaren! Sen var det bara att mäta ut lika stort avstånd från mitten ut till andra ljuset. Båda ljusen hamnade precis bakom alugallret efter tillbakasättning av frontspoilern. Båda sitter i den nedre tvärbalken.

Montera
På den vänstra sidan sett framifrån var jag tvungen att såga en del för att fästa monteringsbygeln på ett bra sätt. Det var oxå ganska krångligt att komma åt att borra där. Den högra sidan var enkel, bara att lossa oljekylaren tillräckligt för att trycka in fästbygeln under ena fästplatsen, sen var det bara att skruva tillbaka bulten. Reläet fäste jag också i balken, bara att borra ett hål och skruva fast, relativt lättåtkomligt ställe.

Koppla
Jag ville att ljusen skulle tändas när jag slog på helljusen, så jag drog switchströmmen från helljusets kabel, men upptäckte att helljuset bryter jorden, inte strömmen. Så därför drog jag reläets jord till helljusets jordkabel. Bilden visar dock jordkabeln direktdragen, detta gör att ljusen är tända jämnt...Kommentarer: Denna modifiering är relativt billig, ca 300kr för ljussatsen och 100 kr för kablar och relä. Allt köpt på Mekonomen
Det ser riktigt bra ut! En sak att tänka på är att inte köpa för stora ljus! Man bör även tänka på att ljusen skall ha rätt fästbygel. Mina Raydot HiPower passade perfekt!


Lycka till!